Noile obligatii pentru administratorii de bloc

birouavocati.ro-exercitarea-autoritatii-parintesti

Exercitarea autoritatii parintesti poate fi exercitata atat in comun de catre ambii parinti sau in urma unei actiuni in instanta de catre un singur parinte. Acest lucru se intampla in general in urma separarii parintilor ulterior unui divort. Mai jos gasiti prevedrile legislative ce vizeaza exercitarea autoritatii parintesti.
Modul de exercitare a autoritatii parintesti 
Parintii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca.
Fata de tertii de buna-credinta, oricare dintre parinti, care indeplineste singur un act curent pentru exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor parintesti, este prezumat ca are si consimtamantul celuilalt parinte.
Exercitarea autoritatii parintesti in caz de divort 
Daca parintii sunt divortati, autoritatea parinteasca se exercita potrivit dispozitiilor referitoare la efectele divortului in raporturile dintre parinti si copii.
Copilul din afara casatoriei 
In cazul copilului din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita concomitent sau, dupa caz, succesiv fata de ambii parinti, autoritatea parinteasca se exercita in comun si in mod egal de catre parinti, daca acestia convietuiesc.
Daca parintii copilului din afara casatoriei nu convietuiesc, modul de exercitare a autoritatii parintesti se stabileste de catre instanta de tutela, fiind aplicabile prin asemanare dispozitiile privitoare la divort.
Instanta sesizata cu o cerere privind stabilirea filiatiei este obligata sa dispuna asupra modului de exercitare a autoritatii parintesti, fiind aplicabile prin asemanare dispozitiile privitoare la divort.
Invoiala parintilor 
Cu incuviintarea instantei de tutela parintii se pot intelege cu privire la exercitarea autoritatii parintesti sau cu privire la luarea unei masuri de protectie a copilului, daca este respectat interesul superior al acestuia. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 Cod Civil fiind aplicabile.
Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte 
Daca unul dintre parinti este decedat, declarat mort prin hotarare judecatoreasca, pus sub interdictie, decazut din exercitiul drepturilor parintesti sau daca, din orice motiv, se afla in neputinta de a-si exprima vointa, celalalt parinte exercita singur autoritatea parinteasca.
Pentru orice problema legata de exercitarea autoritatii parintesti, va rugam sa solicitati asistenta si consultanta competenta de la un avocat specializat pe dreptul civil care va prelua cazul dumneavoastra. Opinia juridica o veti obtine in cel mai scurt timp posibil asa incat sa va evaluati corect sansele de reusita.

Comenteaza