Recuperarea restantelor de la locatrii cu datorii la intretinere se face rapid , legal si convenabil . Desi iarna a trecut a lasat in urma un numar in crestere de locatari cu datorii la intretinre. Asociatiile de proprietari inregistreaza deja sume din ce in ce mai mari neincasate de la locatari si implicit intarzieri in achitarea facturilor catre furnizorii de utilitati. Chiar daca legea permite recuperarea destul de rapida a sumelor conducerea asociatiilor evita sa cheme in judecata locatarii cu probleme dupa termenul de 90 de zile care ii da dreptul sa faca acest lucru. Multumindu-se cu promisiuni de plata care de cele mai multe ori nu sunt urmate de plata cotelelor de intretinere, penalitatile de intarziere, precum si fondurile aferente asociatiei ajung de cela mai multe ori in situatia de a recupera foarte greu banii .
Asadar conform legii orice locatar care inregistreaza intarzieri la plata mai mari de 90 de zile indreptateste asociatia de locatari sa-l actioneze in judecta pentru recuperarea sumelor restante si a cheltuielilor de judecata.
Recomandam ca recuperarea restantelor de la locatarii cu datorii la intretinere sa se faca din timp ( dupa termenul de 90 de zile prevazut de lege) pentru a evita cresterea debitului si implicit ingreunarea functionarii asociatiei de proprietari si a pune in dificultate confortul locatarilor care nu inregistreaza intarzieri.
Printr-o cerere de chemare in judecata redacatata de un avocat se actioneaza in instanta debitorul . Actiunea este scutita de plata taxei de timbre. Odata obtinuta hotararea judecatoreasca, daca debitorul nu intelege sa-si achite datoriile catre asociatia de proprietari (inclusiv cheltuielile de judecata) se va trece in faza de executare silita. In functie de valoarea debitului se poate trece inclusive la executare silita imobliara.
Conform art.46 din Legea 230/2007 „Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari”. Aceste cote trebuie platite, conform disp. art.49 alin 2 din Legea 230/2007, in maximum 20 zile calendaristice de la afisarea listelor de plata.
In conformitate cu art.50 alin 1 din Legea 230, asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 zile de la termenul stabilit.
Actele care insotesc cererea de chemare in judecata sunt:
- Listele de intretinere aferente perioadei debitului;
- Centralizator ;
- proces-verbal de numire a presedintelului asociatiei;
- proces-verbal de stabilire a procentului penalizarilor si a fondurilor;
Precizam ca numarul actiunilor indreptate impotriva restantierilor este in crestere semn ca asociatiile de proprietari au inceput sa inteleaga necesitatea unei astfel de actiuni.
Biroul nostru prin avocati specializati are solutii rapide,legale si convenabile de rezolvare a problemelor cu restantierii .
Similare
Comenteaza Cancel reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Popular
- 22ian.
Distanta legală intre constructiile vecine
Au vazut: 16078 - 11mart.
Recuperarea restantelor de la locatarii cu datorii la intretinere
Au vazut: 10603 - 29ian.
Contestatia la executare silita
Au vazut: 7160 - 12feb.
Presedintele asociatiei de proprietari, atributii si obligatii
Au vazut: 6406 - 21mart.
Procedura ordonantei de plata
Au vazut: 6342
Arhiva
Ultimele Articole
- 13mai
Legea darii in plata
- Postat in
- Civil,
- Familie,
- General,
- Legislatie
- 21mart.
Procedura ordonantei de plata
- 29ian.
Contestatia la executare silita
- Postat in
- Business,
- Civil,
- Legislatie
- 01ian.
Accesiunea imobiliara artificiala
- Postat in
- Civil,
- Legislatie
- 27dec.
Infiintarea si inregistrarea persoanei juridice
- Postat in
- Business,
- Civil,
- Legislatie