Noile obligatii pentru administratorii de bloc

birouavocati.ro-recunoasterea-copilului

Din ce in ce mai multi copii se nasc in afara casatoriei si acest lucru genereaza probleme legate de recunoasterea copilului. De cele mai multe ori apar probleme in a-si asuma calitatea de parinte din partea tatilor. Situatiile care conduc la acestea sunt dintre cele mai diverse. Fie parintii sunt minori, fie a fost vorba de o relatie „nepotrivita” sau intamplatoare. Procesul privind recunoasterea copilului este uneori destul de anevoios. In continuare va prezentam etapele privind felul, forma, nulitatea in ceea ce priveste recunoasterea copilului prevazute de Codul Civil.
Felurile recunoasterii
(1) Daca nasterea nu a fost inregistrata in registrul de stare civila sau copilul a fost trecut in registrul de stare civila ca nascut din parinti necunoscuti, mama il poate recunoaste pe copil.
(2) Copilul conceput si nascut in afara casatoriei poate fi recunoscut de catre tatal sau.
(3) Dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Formele recunoasterii
(1) Recunoasterea poate fi facuta prin declaratie la serviciul de stare civila, prin inscris autentic sau prin testament.
(2) Daca recunoasterea este facuta prin inscris autentic, o copie a acestuia este trimisa din oficiu serviciului de stare civila competent, pentru a se face mentiunea corespunzatoare in registrele de stare civila.
(3) Recunoasterea, chiar daca a fost facuta prin testament, este irevocabila.
Recunoasterea de catre minorul necasatorit
Minorul necasatorit il poate recunoaste singur pe copilul sau, daca are discernamant la momentul recunoasterii.
Nulitatea absoluta a recunoasterii
Recunoasterea este lovita de nulitate absoluta daca:
A) a fost recunoscut un copil a carui filiatie, stabilita potrivit legii, nu a fost inlaturata. Cu toate acestea, daca filiatia anterioara a fost inlaturata prin hotarare judecatoreasca, recunoasterea este valabila;
B) a fost facuta dupa decesul copilului, iar acesta nu a lasat descendenti firesti;
C) a fost facuta in alte forme decat cele prevazute de lege.
Nulitatea relativa a recunoasterii
(1) Recunoasterea poate fi anulata pentru eroare, doi sau violenta.
(2) Prescriptia dreptului la actiune incepe sa curga de la data incetarii violentei ori, dupa caz, a descoperirii erorii sau dolului.
Contestarea recunoasterii de filiatie
(1) Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata oricand si de orice persoana interesata.
(2) Daca recunoasterea este contestata de celalalt parinte, de copilul recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada filiatiei este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai.
Pentru orice problema legata de recunoasterea copilului, va rugam sa solicitati asistenta si consultanta competenta de la un avocat specializat pe dreptul civil care va prelua cazul dumneavoastra. Opinia juridica o veti obtine in cel mai scurt timp posibil asa incat sa va evaluati corect sansele de reusita

.

Comenteaza