www.birouavocati.ro-sigla-aurie-cu-numeSolidaritatea dintre creditori este prevazuta in Codul civil ca un capitol distinct in ceea ce priveste obligatiile solidare. In dreptul civil, solidaritatea este o modalitate a obligatiei in baza careia obligatia ramane nedivizata. Opinia unui avocat este recoamnadata in oricare dintre situatiile litigioase in care puteti fi implicat.

(a) Obligatia solidara confera fiecarui creditor dreptul de a cere executarea intregii obligatii si de a da chitanta liberatorie pentru tot.

(b) Executarea obligatiei in beneficiul unuia dintre creditorii solidari il libereaza pe debitor in privinta celorlalti creditori solidari.

Izvorul solidaritatii

Solidaritatea dintre creditori nu exista decat daca este stipulata in mod expres.

Reprezentarea reciproca a creditorilor

(a) Creditorii solidari sunt prezumati a-si fi incredintat reciproc puterea de a actiona pentru gestionarea si satisfacerea interesului lor comun.

(b) Orice acte prin care unul dintre creditorii solidari ar consimti la reducerea ori inlaturarea drepturilor, accesoriilor sau beneficiilor creantei ori ar prejudicia in orice alt mod interesele celorlalti creditori sunt inopozabile acestora din urma.

(c) Hotararea judecatoreasca obtinuta de unul dintre creditori impotriva debitorului comun profita si celorlalti creditori.

(d) Hotararea judecatoreasca pronuntata in favoarea debitorului comun nu poate fi invocata si impotriva creditorilor care nu au fost parte in proces.

Alegerea debitorului

Debitorul poate plati, la alegerea sa, oricaruia dintre creditorii solidari, liberandu-se astfel fata de toti, insa numai atat timp cat niciunul dintre creditori nu l-a urmarit in justitie. In acest din urma caz, debitorul nu se poate libera decat platind creditorului reclamant.

Compensatia

Debitorul poate opune unui creditor solidar compensatia care a operat in raport cu un alt creditor solidar, insa numai in proportie cu partea din creanta ce revine acestuia din urma.

Confuziunea

Daca unul dintre creditorii solidari dobandeste si calitatea de debitor, confuziunea nu stinge creanta solidara decat in proportie cu partea din creanta ce ii revine acelui creditor. Ceilalti creditori solidari isi pastreaza dreptul de regres impotriva creditorului in persoana caruia a operat confuziunea, proportional cu partea din creanta ce ii revine fiecaruia dintre ei.

Remiterea de datorie

Remiterea de datorie consimtita de unul dintre creditorii solidari nu il libereaza pe debitor decat pentru partea din creanta ce ii revine acelui creditor.

Prescriptia

(a) Suspendarea prescriptiei in folosul unuia dintre creditorii solidari poate fi invocata si de catre ceilalti creditori solidari.

(b) Intreruperea prescriptiei in privinta unuia dintre creditorii solidari profita tuturor creditorilor solidari.

Divizibilitatea obligatiei intre mostenitori

Obligatia in favoarea unui creditor solidar se imparte de drept intre mostenitorii sai.

Va stam la dispozitie cu  consultanta si reprezenatre juridica in domeniul dreptului civil.

1 Comentarii
  • Posted by Procedura ordonantei de plata 13 mai 2016 at 14:22

    […] Creditorul ii va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecatoresc sau prin scrisoare […]

    Reply

Comenteaza