Noile obligatii pentru administratorii de bloc

birouavocati.ro-rudenia

Cateva precizari in legatura cu rudenia. Aproape zilnic intalnesc situatii legate de ce inseamna rudenia si cum este ea reglementata de legislatie si mai precis de Codul Civil. Rudenia poate fi in linie dreapta sau colaterala Rudenia in linie dreapta poate fi ascendenta sau descendenta. Asa cum spuneam Codul civil precizeaza destul de explicit cum este determinata rudenia, care este gradul de rudenie intre parinti si copii, parinti si nepoti, unchi/matusi si nepoti si chiar veri. Va redau mai jos articolele din Codul civil care reglementeaza rudenia, si care la randul ei genereaza niste drepturi si obligatii. Cele mai multe probleme se intalnesc in situatiile legate de mosteniri. Tot in legatura cu rudenia intalnim si stuatia de afinitate care se poate intelege ca legatura dintre rudele sotilor.
Rudenia
(1) Rudenia fireasca este legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana sau pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun.
(2) Rudenia civila este legatura rezultata din adoptia incheiata in conditiile prevazute de lege.
Rudenia in linie dreapta sau colaterala
(1) Rudenia este in linie dreapta in cazul descendentei unei persoane dintr-o alta persoana si poate fi ascendenta sau descendenta.
(2) Rudenia este in linie colaterala atunci cand rezulta din faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun.
(3) gradul de rudenie se stabileste astfel:
a) in linie dreapta, dupa numarul nasterilor: astfel, copiii si parintii sunt rude de gradul intai, nepotii si bunicii sunt rude de gradul al doilea;
b) in linie colaterala, dupa numarul nasterilor, urcand de la una dintre rude pana la ascendentul comun si coborand de la acesta pana la cealalta ruda; astfel, fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau matusa si nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea.
Afinitatea
(1) Afinitatea este legatura dintre un sot si rudele celuilalt sot.
(2) Rudele sotului sunt, in aceeasi linie si acelasi grad, afinii celuilalt sot.
Pentru orice problema legata de acest subiect al rudeniei va rugam sa solicitati asistenta si consultanta competenta de la un avocat specializat pe dreptul civil care va prelua cazul dumneavoastra . Opinia juridica o veti obtine in cel mai scurt timp posibil asa incat sa va evaluati corect sansele de reusita.

Comenteaza