Notiune
Avocatul nostru specializat in drept civil, va ofera informatii legate despre mostenirile vacante sau mai pe intelesul tuturor ceea ce ramane dupa defunctul care nu are mostenitori si nici nu a fost lasat un testament.
Daca nu sunt mostenitori legali sau testamentari, mostenirea este vacanta.
Daca prin legat s-a atribuit numai o parte a mostenirii si nu exista mostenitori legali ori vocatia acestora a fost restransa ca efect al testamentului lasat de defunct, partea din mostenire ramasa neatribuita este vacanta.
Administrarea provizorie a bunurilor mostenirii
Cat timp mostenirea nu a fost acceptata sau daca succesibilul nu este cunoscut, notarul public competent poate sa numeasca un curator special al mostenirii, pentru apararea drepturilor mostenitorului eventual, avand drepturile si indatoririle de administrare prevazute la Art. 1117 alin. (3)-(5) din Codul Civil.
In cazurile prevazute la alin. de mai sus, actiunile impotriva mostenirii se vor indrepta impotriva unui curator special, numit de notarul public competent, la cererea reclamantului.
Daca exista indicii ca mostenirea urmeaza a fi declarata vacanta, notarul public competent incunostinteaza si organul care reprezinta comuna, orasul sau, dupa caz, municipiul.
Somarea succesibililor
Daca in termen de un an si 6 luni de la deschiderea mostenirii nu s-a infatisat niciun succesibil, notarul, la cererea oricarei persoane interesate, ii va soma pe toti succesibilii, printr-o publicatie facuta la locul deschiderii mostenirii, la locul unde se afla imobilele din patrimoniul succesoral, precum si intr-un ziar de larga circulatie, pe cheltuiala mostenirii, sa se infatiseze la biroul sau in termen de cel mult doua luni de la publicare.
Daca niciun succesibil nu se prezinta in termenul fixat in publicatie, notarul va constata ca mostenirea este vacanta.
Dreptul de a culege mostenirea vacanta
Mostenirile vacante revin comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului in a carui raza teritoriala se aflau bunurile la data deschiderii mostenirii si intra in domeniul lor privat. Este considerata nescrisa orice dispozitie testamentara care, fara a stipula transmiterea bunurilor mostenirii, urmareste sa inlature aceasta regula.
Intrarea in stapanirea mostenirii vacante si raspunderea pentru pasiv
Comuna, orasul sau, dupa caz, municipiul intra in stapanirea de fapt a mostenirii de indata ce toti succesibilii cunoscuti au renuntat la mostenire ori, la implinirea termenului prevazut la Art. 1137, daca niciun mostenitor nu este cunoscut. Mostenirea se dobandeste retroactiv de la data deschiderii sale.
Comuna, orasul sau, dupa caz, municipiul suporta pasivul mostenirii vacante numai in limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral.
Desfiintarea vacantei mostenirii
Daca, desi s-a constatat vacanta mostenirii, exista mostenitori, atunci acestia pot exercita petitia de ereditate impotriva comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului.
Contactati-ne pentru orice problema juridica atat pentru consultanta juridica cat si pentru reprezentare.
- Cuvinte cheie:
- avocat drept civil
- comuna
- Mostenirea vacanta
- mostenitori
- orasul
- pasiv
- patrimoniu
- succesori
Comenteaza
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.