Noile obligatii pentru administratorii de bloc

birouavocati.ro-decaderea-din-drepturile-parintesti

Pentru motive temeinice in care se suspecteaza ca viata si securitatea sunt puse in primejdie de catre familie se poate cere Instantei de judecata luarea unei astfel de masuri respectiv, decaderea din drepturile parintesti. Astfel Codul Civil reglemeteaza o astfel de masura dupa cum urmeaza.

Conditii

(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.

(2) Cererea se judeca de urgenta, cu citarea parintilor si pe baza raportului de ancheta psihosociala. Participarea procurorului este obligatorie.

Intinderea decaderii

(1) Decaderea din drepturile parintesti este totala si se intinde asupra tuturor copiilor nascuti la data pronuntarii hotararii.

(2) Cu toate acestea, instanta poate dispune decaderea numai cu privire la anumite drepturi parintesti ori la anumiti copii, dar numai daca, in acest fel, nu sunt primejduite cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor.

Obligatia de intretinere

Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste parintele de obligatia sa de a da intretinere copilului.

Instituirea tutelei

In cazul in care, dupa decaderea din exercitiul drepturilor parintesti, copilul se afla in situatia de a fi lipsit de ingrijirea ambilor parinti, se instituie tutela.

Redarea exercitiului drepturilor parintesti

(1) Instanta reda parintelui exercitiul drepturilor parintesti, daca au incetat imprejurarile care au dus la decaderea din exercitiul acestora si daca parintele nu mai pune in pericol viata, sanatatea si dezvoltarea copilului.

(2) Pana la solutionarea cererii, instanta poate ingadui parintelui sa aiba legaturi personale cu copilul, daca aceasta este in interesul superior al copilului.

In cazul in care aveti de rezolvat o astfel de problema puteti contacta avocatul specializat care va prelua cazul dumneavoastra . Opinia juridica o veti obtine in cel mai scurt timp posibil asa incat sa va evaluati corect sansele de reusita.

 

 

Comenteaza