Senatorii au adoptat, marti, ordonanta de urgenta privind transpunerea în legislatia nationala a unei directive europene privind drepturile consumatorilor.

renuntare la contract

 „Proiectul de lege transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2011/83/UE si are ca obiect reglementarea drepturilor consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, precum si modificarea si completarea unor acte normative, interventiile legislative vizand alinierea legislatiei nationale de profil la normele europene incidente in materie, in special in ceea ce priveste incheierea contractelor in afara spatiilor comerciale si a contractelor la distanta”, se arata in raportul Comisiei economice de industrii si servicii.

Potrivit documentului, printre noile prevederi se numara introducerea unui termen unic de 14 zile de retragere din contractele incheiate la distanta si din cele negociate in afara spatiilor comerciale.

De asemenea, Ordonanta de urgenta a Guvernului mai prevede introducerea unui formular tipizat de retragere, armonizat, care sa poata fi utilizat de consumatori pentru a simplifica procesul de retragere si a aduce securitate juridica si armonizarea normelor referitoare la momentul in care ar trebui sa se efectueze livrarea. Comerciantilor li se interzice perceperea de la consumatori a unor comisioane care depasesc costul suportat de comercianti pentru utilizarea unui anumit mijloc de plata.

In ceea ce priveste momentul de transfer al riscurilor se considera ca un consumator a dobandit posesia fizica a bunurilor in momentul in care le-a primit. In cazul vanzarii nesolicitate, consumatorul este scutit de obligatia de plata in legatura cu bunurile sau serviciile nesolicitate.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost initiat de Guvern, iar Senatul este prima camera sesizata precizeaza AGERPRES

Comenteaza