Ordonanta prin care este reglementat programul prima masina, nu include alte detalii legate de valoarea creditului care poate fi contractat cu garantia statului.  Nu sunt prevederi despre perioada de valabilitate si despre avansul minim care poate fi solicitat cumparatorului, ci prevede doar ca normele metodologice de aplicare vor fi aprobate in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei.

Ordonanta de urgenta va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial, autoritatile anuntand anterior ca intentioneaza sa aplice acest program incepand cu luna noiembrie.

Saptamana trecuta, reprezentantii Guvernului anuntau ca suma de 50.000 lei reprezinta valoarea maxima a creditului plus TVA, la care se adauga costul politei CASCO pentru primul an, ca avansul minim solicitat de banci beneficiarului va fi intre 5% si 10% din valoarea creditului, iar costul total al finantarilor garantate de stat nu va depasi ROBOR la 3 luni plus o marja de 3%, si ca durata maxima a perioadei de creditate va fi de 84 de luni.

Oficialii guvernamentali mai transmiteau ca garantia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta fiind reprezentanta de autoturismul achizitionat, si nu indicau un pret maxim al masinii care poate fi cumparata prin acest program, spunand doar ca vor fi garantate credite pentru masini medii, nu din gama de lux.

In ordonanta aprobata, miercuri, de Guvern este insa stabilit ca autoturismul nou care poate fi cumparat prin intermediul programului trebuie sa aiba un pret de achizitie care sa nu depaseasca suma de 50.000 lei plus TVA, fara referiri la valoarea creditului care va fi garantat de stat si la nivelul avansului.

Programul este destinat in principal tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care vor avea prioritate, dar si altor categorii de varsta conform site-ului Mediafax.

Comenteaza