Noile obligatii pentru administratorii de bloc

etilotest

La Tribunalul Alba s-a solutionat apelul declarat de catre un conducator auto depistat cu aparatul etilotest conducand sub influenta bauturilor alcoolice. Tribunalul Alba constata prin decizia nr.289/A/2014 ca in mod gresit agentul rutier a intocmit procesul verbal de contraventie in urma testarii soferului cu aparatul etilotest. Se stie ca etilotestul este un mijloc care detecteaza doar prezenta etanolului in aerul expirat. In cazul in care acest aparat furnizeaza si masuratori ale prezentei alcoolului aceste nu sunt sufficient de exacte motiv pentru care nu pot constitui probe juridice. Conform art. 88 alin. (3) din OUG nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulatia pe drumurile publice: Stabilirea prezentei alcoolului in aerul expirat sau testarea preliminara a prezentei in organism a substantelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se face de catre politia rutiera, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate, iar potrivit alin. (4): Stabilirea concentratiei de alcool in aerul expirat se face de catre politia rutiera, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic.
In consecinta atata timp cat aparatul etilotest folosit la testarea petentului nu a fost verificat conform normelor legale incidente in materie se retine ca fapta cuprinsa in procesul verbal de contraventie nu a fost constatata conform dispozitiilor legale.

Prin postarea acestui articol,desi apreciem solutia data in cauza ca justa, nu dorim sa incurajam conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice.

In situatia in care doriti sa contestati un proces verbal de contraventie va rugam s ava adresati biroului nostru pentru a beneficia de asistenta si reprezentarea unui avocat specializat in acest domeniu.

Comenteaza