De ce oare medierea functioneaza acolo unde partile nu au fost capabile sa ajunga singure la o intelegere?
Iata cateva motive:
Pentru ca, discutiile dintre parti si avocatii lor nu au loc in prezenta vreunei persoane neutre – mediatorul. Partile se tem deseori ca daca vor face chiar si o concesie “rezonabila” aceasta va fi luata de cealalta parte ca un semn de slabiciune. Medierea asigura un mediu propice discutiilor astfel incat partile vor intelege ca directia spre care este orientata comunicarea dintre ele este de fapt in interesul tuturor si ca orice concesie mutuala facuta nu este un semn de slabiciune si un semn de apropiere catre o intelegere corecta.
Pentru ca, in acele cazuri in care au avut loc discutii inainte de mediere, acestea au fost deseori fara succes datorita lipsei de calitati de negociere ale partilor. Ca rezultat se angajeaza deseori in certuri care maresc distanta dintre pozitiile lor in loc sa caute un interes comun pentru a ajunge la intelegere. Cum rolul mediatorului este sa pastreze partile concentrate pe exploatarea de cai noi spre intelegere, inconvenientele prezentate mai sus sunt deseori reduse sau eliminate.
Pentru ca, medierea ofera oportunitatea tuturor partilor implicate de a se aseza la aceeasi masa pentru scopul expres de a discuta despre intelegere.Toti cei care pot lua decizii sunt in mod normal prezenti. Acestia, care altfel ar fi indisponibili sau distrasi de alte probleme sunt prezenti cu intreaga lor atentie pentru a gasi o solutie.
Pentru ca, fiecarei parti i se da oportunitatea de a se adresa direct oponentilor in prezentarea de deschidere. Chestiuni importante pot fi accentuate si evenimentele pot fi prezentate foarte detaliat. De asemenea, intensitatea sentimentelor partilor poate fi transmisa intr-un cadru propice, total diferit de o sala de judecata. Ca rezultat, medierea furnizeaza fiecarei parti din conflict o vedere mult mai realista a pozitiei oponentilor, vedere care deseori determina partile sa se gandeasca la propuneri care in mod normal ar fi fost respinse.
Pentru ca, medierea ajuta partile sa dezvolte optiuni pentru intelegere. Cu cat sunt dezvoltate mai multe variante, cu atat cresc sansele de succes. Mediatorul poate ajuta partile sa isi clarifice obiectivele reale si sa ia in considerare si alternativele.Apeland la mediere pentru solutionarea conflictului aveti uratoarele avantaje:
- rapiditate;
- flexibilitate;
- costuri mai reduse fata de procedurile judiciare;
- confidentialitate;
- exprimarea de catre parti a consimtamantului in deplina cunostinta de cauza.
Contactati-ne si veti beneficia de servicii profesionale care va vor ajuta sa rezolvati conflictul .
- Cuvinte cheie:
- birouavocati
- mediator
- medierea
Comenteaza
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.