Aplicarea apostilei se face pe actele oficiale emise de autoritatile romane pentru a-si produce efectele intr-un stat – parte la Conventia de la Haga din 1961

Temei legal: Art 2 din Ordonanta Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea Romaniei la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare (Legea nr. 121/2005 SI Legea nr.202/2010): „Autoritatile romane competente sa aplice apostila prevazuta la art. 3 alin. (1) din Conventie sunt:

  • tribunalele, pentru actele oficiale prevazute la art. 1 lit. a), si d)
  • camerele notarilor publici pentru actele oficiale prevazute la art.1 lit.c) si
  • prefecturile, pentru actele oficiale prevazute la art. 1 lit. b).”

Situatiile in care este necesara aplicarea apostilei pe actele oficiale romane.

Apostila se aplica pe actele oficiale romane, numai in situatia in care actul respectiv urmeaza a fi folosit intr-un stat care este parte la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, Haga, 1961. Lista actualizata a Statelor parte la  Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, Haga, 1961 o gasiti AICI.

Mentiune importanta: Dupa aplicarea apostilei pe actul oficial romanesc de catre autoritatile romane competente (Tribunalul, Camera Notarilor Publici, Prefectura), actul este valabil in statul solicitat fara nicio alta formalitate suplimentara.

Aplicarea apostilei pe actele emise de autoritatile straine ale statelor contractante la Conventia de la Haga din 1961 pentru a-si produce efectele in Romania

Temei legal: art. 3 din Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961. Singura formalitate care ar putea fi ceruta pentru a atesta veracitatea semnaturii, calitatea in care a actionat semnatarul actului sau, dupa caz, identitatea sigiliului sau a stampilei de pe acest act, este aplicarea apostilei eliberata de catre autoritatea competenta a statului din care emana documentul.

Dupa aplicarea apostilei pe actul oficial strain de catre autoritatile straine competente, actul este valabil in Romania fara nicio alta formalitate suplimentara conform site-ului Ministerului Justitiei.

 

 

 

 

Comenteaza