Partile implicate in procese penale se pot impaca si dupa sesizarea instantei de judecata, a decis, marti, Curtea Constitutionala (CC), care a admis, cu unanimitate de voturi, o exceptie de neconstitutionalitate privind o prevedere din Cod penal, ridicata de Curtea de Apel Galati.
Exceptia viza articolul 159, alineatul 3, din Codul penal, care prevede ca „impacarea produce efecte numai cu privire la persoanele intre care a intervenit si daca are loc pana la citirea actului de sesizare a instantei”.
In urma deliberarilor, CC a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 159 alin. (3) din Codul penal sunt constitutionale in masura in care se aplica tuturor inculpatiilor trimisi in judecata inaintea datei intrarii in vigoare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal si pentru care la acea data momentul citirii actului de sesizare fusese depasit.
Prin urmare, explica reprezentantii CC, in toate cauzele aflate pe rolul instantelor de judecata la data intrarii in vigoare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal (1 februarie 2014), chiar daca momentul citirii actului de sesizare fusese depasit, poate interveni impacarea, ca o cauza de inlaturare a raspunderii penale.
In acest caz un acord de mediere ajuta la inlaturarea raspunderii penale. Procedura de mediere este recomandata in toate cauzele unde conform legii impacarea inlatura raspunderea penala.
Decizia CC este definitiva si general obligatorie si se comunica Curtii de Apel Galati, cea care a solicitat CC sa analizeze excepttia de neconstitutionalitate privind prevederea din Codul Penal.
Sursa:mediafax.ro
Comenteaza
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.