Administratia Prezidentiala a remis un comunicat dupa sedinta Consiliului Superior de Aparare a Tarii din 30 septembrie 2014, prin care informeaza ca vor fi create noi specializari in invatamantul universitar si postuniversitar cu privire la securitatea spatiului cibernetic pentru a se putea preveni un atac cibernetic major impotriva Romaniei.
”Membrii CSAT au hotarat ca Guvernul Romaniei sa intreprinda demersurile necesare urgentarii adoptarii cadrului legislativ in domeniul securitatii cibernetice, sa sprijine constituirea de entitati, atat in cadrul sectorului public, cat si al celui privat, specializate in evaluarea securitatii infrastructurilor cibernetice de interes national, iar institutiile responsabile sa ia masuri pentru definirea si operationalizarea unui program destinat instruirii specialistilor in domeniul securitatii cibernetice”, se arata in comunicatul remis de catre Administratia Prezidentiala.
Trebuie precizat ca cele mai multe atacuri cibernetice in Romania sunt inregistratate impotriva retelelor de telefonie mobila conform declaratiilor directorului executiv al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) Eduard Lovin.
Deasemenea clientii online banking ai Banca Transilvania si ING au fost tinta unui atac al hackerilor. Utilizatorii nu verifica de cele mai multe ori unde isi introduc datele de logare si astfel se trezesc cu conturile goale. Site-urile de tip phishing sunt aproape identice cu cele ale bancilor si asa clientii sunt indusi in eroare.
Liderul mondial in ceea ce priveste atacurile cibernetice este fara discutie China. Hackerii chinezi sunt responsabili pentru aproximativ 41% dintre atacurile la nivel mondial. Locul secund este ocupat de catre Statele Unite ale Americii si pe locul 3 se situeaza Turcia. Sa nu neglijam nici hackerii romani care inregistreaza un procent de aproape 3%. Orasul Ramnicu Valcea este recunoscut in presa internationala drept un „rai” pentru infractorii cibernetici, fiind numit „hackerville”.
Potrivit Presedintelui Basescu ”Romania a fost supusa unui atac cibernetic fara precedent”.
Tot in cadrul aceleiasi sedinte, s-au mai aprobat masuri care vizeaza prevenirea si combaterea utilizarii internetului in scopuri teroriste intrucat spatiul virtual este folosit de catre entitati teroriste si adepti ai acestora.
Comenteaza
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.