Noile obligatii pentru administratorii de bloc

birouavocati.ro-obligatia-de-intretinere

Obligatia de intretinere si ordinea in care aceasta se datoreaza este reglementata in Codul Civil. Astfel se precizeaza clar cine este obligat sa acorde intretinere in functie de calitatea care o are fata de persoana respectiva. In cadrul unei sedinte de consultanta juridica in cabinetul de avocat va puteti edifica pe acest subiect unde un avocat specializat in drept civil va prelua cazul dumneavoastra.Asadar mai jos precizarile pe subiectul abordat in articol respectiv ,obligatia de intretinere si ordinea in care aceasta se datoreaza.
Subiectele obligatiei de intretinere
(1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
(2) Dispozitiile alin. (1) privind obligatia de intretinere intre rudele in linie dreapta, precum si intre frati si surori sunt aplicabile si in cazul adoptiei.
(3) Obligatia de intretinere exista intre fostii soti, in conditiile prevazute de lege.
Intretinerea copilului de catre sotul parintelui sau
1) Sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot este obligat sa presteze intretinere copilului cat timp acesta este minor, insa numai daca parintii sai firesti au murit, sunt disparuti ori sunt in nevoie.
(2) La randul sau, copilul poate fi obligat sa dea intretinere celui care l-a intretinut astfel timp de 10 ani
Obligatia de intretinere apartinand mostenitorilor
Mostenitorii persoanei care a fost obligata la intretinerea unui minor sau care i-a dat intretinere fara a avea obligatia legala sunt tinuti, in masura valorii bunurilor mostenite, sa continue intretinerea, daca parintii minorului au murit, sunt disparuti sau sunt in nevoie, insa numai cat timp cel intretinut este minor.
(2) In cazul in care sunt mai multi mostenitori, obligatia este solidara, fiecare dintre ei contribuind la intretinerea minorului proportional cu valoarea bunurilor mostenite.
Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
a) sotii si fostii soti isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.
Intretinerea in cazul desfacerii adoptiei
Dupa incetarea adoptiei, adoptatul poate cere intretinere numai de la rudele sale firesti sau, dupa caz, de la sotul sau.
Pluralitatea de debitori
(1) In cazul in care mai multe dintre persoanele prevazute la Subiectele obligatiei de intretinere sunt obligate sa intretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata intretinerii, proportional cu mijloacele pe care le au.
(2) Daca parintele are drept la intretinere de la mai multi copii, el poate, in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei. Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.
Obligatia subsidiara
In cazul in care cel obligat in primul rand la intretinere nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanta de tutela le poate obliga pe celelalte persoane indatorate la intretinere sa o completeze, in ordinea stabilita la Ordinea de plata a intretinerii.
Pentru orice problema legata de obligatia de intretinere, va rugam sa solicitati asistenta si consultanta juridica competenta de la un avocat specializat pe dreptul civil care va prelua cazul dumneavoastra. Opinia juridica o veti obtine in cel mai scurt timp posibil asa incat sa va evaluati corect sansele de reusita.

Comenteaza