Noile obligatii pentru administratorii de bloc

 

medirea in cauzele penalePentru a clarifica daca acordul de mediere inlatura raspunderea penala, in data de 17 aprilie 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a admis sesizarea formulata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I Penala, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea in principiu a urmatoarelor chestiuni de drept:

  1.  daca dispozitiile art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator se interpreteaza in sensul ca medierea este o cauza sui-generis de inlaturare a raspunderii penale sau este o modalitate a impacarii ca si cauza de inlaturare a raspunderii penale reglementata de dispozitiile art. 159 din Codul penal;
  2. daca medierea poate interveni numai pana la citirea actului de sesizare potrivit dispozitiilor art. 159 alin. 3 din Codul penal sau poate interveni in tot cursul procesului penal.

Fata de sesizarea inaintata de catre Curtea de Apel Bucuresti, ICCJ a stabilit :

  1. in aplicarea dispozitiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, incheierea unui acord de mediere constituie o cauza sui-generis care inlatura raspunderea penala, distincta de impacare;
  1. incheierea unui acord de mediere in conditiile Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator poate interveni in tot cursul procesului penal, pana la ramanerea definitiva a hotararii penale.

Prin urmare, incheierea unui acord de mediere pot beneficia de inlaturarea raspunderii penale.

Comenteaza